0,5 l maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 muna
150g voita
14-16 dl jauhoja
Voiteluun muna
koristeeksi sokeria tai raesokeria
Vaniljakreemiä
raparperimansikkahilloa
pursotinpusseja
Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Sulata siihen hiiva. Lisää sokeri, suola ja muna ja sekoita. Lisää tämän jälkeen vähitellen jauhoja ja sekoita rivakasti vispilällä. Kun sekoittaminen on liian raskasta vispilällä, ala alustamaan taikinaa käsin. Jauhojen määrää en ole koskaan mitannut vaan lisännyt aina näppi tuntumalla. Vähitellen lisäämällä tunnet, kun taikina alkaa kiinteytyä ja alkaa irrota käsistä. Alustamisen loppu vaiheessa lisää pehmeä rasva ja alusta se hyvin taikinaan. Lisää tämän jälkeen vielä vähän jauhoja. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhosta ja pitää alustaessa "tuhahtelevaa" ääntä. Laita tämän jälkeen kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan liinan alle. Kohota noin puoli tuntia. Kohota vielä pullia tai pitkoa ennen uuniin laittoa. Paista 200 asteessa, kunnes pinta on ruskea.
Hillopullissa olen huomannut, että kannattaa kohottaa pullat ennen hillon laittoa. Kuopat painoin lasilla pyörittelyn jälkeen. K
ohottamisen jälkeen sai kuopan alkuihin painettua kunnon kuopat sormin. Voitele munalla ja lisää hillo ja kreemi. Parhaiten niiden lisääminen onnistui pursotuspussin avulla. Näin niitä ei mennyt ohi.
Pullapitkoon otin noin 1/3 taikinasta, kaulitsin sen ohueksi suorakulmioksi. Tasoitin reunat vielä pitsapyörällä. Pursotin kreemiä noin sentin etäisyydelle sivureunoista ylhäältä alas ja taitoin reunat keskelle niin, että kreemi jäi väliin. Keskelle pursotin kreemiä, hilloa ja kreemiä ylhäältä alas. Olisi ehkä kannattanut ensin kohottaa ja sitten täyttää keskikohta, mutta onneksi hillo ja kreemi kestivät paikoillaan paiston ajan. Voitelin reunat ja ripottelin sokeria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti