sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Herkulliset ja helpot donitsit

Olin jo pitkään halunnut tehä donitseja ja löysinkin ohjeen, jossa ei tarvitse turata öljyn kanssa (siihen ei kärsivällisyys riitä kun kerran vuodessa: vappuna). Resepti oli myös todella helppo, aineet vaan sekaisin ja pursotus pellille. Ensin piti tietysti donitsipelti ostaa, vaikka ne voisikin paistaa muffinivuoassa, mutta halusin niistä heti oikean muotoisia eli rinkuloita. Mutta hätiköidä ei näköjään kannata tässäkään hommassa. Pelti piti voidella hyvin tai donitsit jäi kiinni. Mutta kärsivällisyys kannatti ja niistä tulikin tosi hyviä ihan ilman kuorrutustakin. Lemppari kuorrutus on tietenkin kinuski. Osa maistajista valittivat liiasta makeudesta, mutta minusta ne olivat just hyviä. Harjoitus kappaleet meni tietysti omaan suuhun, mutta seuraava satsi olikin sitten pojan synttäri vieraille. Välillä oli mukava tehdä jotain muuta synttäreille ja donitsit oli ihan sankarin oloisia; Simpsonit kun on lemppari ohjelma.
Tein kyllä sinne synttäreille myös muffinivuokaan joitain donitseja ne kohosi paremmin, kun mitkään muut muffinit! Ja kelpaavat oikein hyvin myös muffineina, kosteita ja kohonneita.

DONITSIT

0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria

Sekoita öljy, piimä, kananmuna ja sokeri kulhossa sekaisin.
Mittaa toiseen astiaan kuivat aineet eli suola, vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri ja lisää taikinaan. Sekoita, älä vaivaa. Taikina on aika jäykkää ja tahmeaa valmiina. Voitele hyvin donitsipelti. Laita pursotuspussiin isopäinen tylla tai leikkaa pussin pää auki, kun olet laittanut taikinan ensin pussiin. Pursota donitsit. Jätä kohoamisvaraa. Paista 200 asteessa keskitasolla. Aika on noin 10 minuuttia. Vahdin hyvin donitsit, tarkan ajan kanssa ei paistaminen onnistu. Valmiit donitsit ovat keskeltä kiinteitä, mutta pehmeitä ja minulla meni donitsien pohjat tummiksi. Kypsät donitsit voi voidella voisulalla paistamisen jälkeen mehevyyden säilyttämiseksi, mutta minä en ole niin tehnyt ja hyviä ovat olleet.

Kinuskikuorrutus:

0,75 kuohukermaa
0,75 fariinisokeria
Mittaa aineet kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes kiehuvan kinuskin kuplat ovat suurentuneet ja kinuski on selvästi paksuuntunut. Tähän menee aikaa noin puoli tuntia. Jos et ole varma, onko kinuski valmista, tipauta pisara kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Kinuski jämähtää heti kylmässä jos se on valmista. Jäähdytä kinuski ja levitä donitsien päälle.


Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti