tiistai 10. toukokuuta 2016

Kiitoskakku päiväkodin tädeille


Minulla on ollut jo pitkään mielessä, että voisin tehdä kakun tyttäreni tarhan tädeille kiitokseksi kuluneesta toimintakaudesta ja nyt sain sen vihdoin aikaiseksi. Halusin kokeilla dripcake-tyyliä, joka tuntuu nyt olevan pinnalla ja ihan hyvä vaihtoehto sokerimassakakuille. Pohjana on kuuden munan sokerikakkupohja. Löysin vihdoin hyvän täytekakkupohja ohjeen, joka ei lässähdä! Laitan sen myöhemmin blogiin. Löysin netistä hyvältä kuulostava omenatäytteen, jota olen pitkään halunnut kokeilla: 

4 dl omenasosetta tai -hilloa

2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk vaniljarahkaa
2 rkl hienoa sokeria
1,5 dl omenasosetta tai -hilloa
½ omenamehua
5 liivatelehteä

kostutus:
omenamehua
vettä

Leikkaa pohja kolmeen osaan.
Kostuta pohjat omenamehu-vesi nesteellä. Itse en koskaan mittaa määriä, vaan kostutan fiiliksen mukaan. Pohjalle tulee omenasosetta, joten jätin kostutuksen määrän vähän vähemmälle.

Laita liivatelehdet omenamehuun sulamaan.
Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vaniljarahka ja sokeri. Lisää omenasose. Itselläni hillo oli todella sileää, mutta sopi hyvin sekin. Kun liivatelehdet ovat lionneet, kuumenna mikrossa omenamehu-liivatelehtiseos varovasti ja valuta koko ajan vatkaten kerma-rahkaseokseen.

Laita reippaasti tuorekelmua vuokaan, myös reunojen yli, jossa paistoit kakun.
Kokoa kakku väärinpäin paistovuokaan, päällimmäiseksi tuleva pohja ensin. Muista kostuttaa myös se. Laita kerma-rahkaseosta päälle. Kostuta ja laita omenasosetta keskimmäiseen ja humpsauta se vuokaan, niin että omenasose on kerma-rahkaseoksen kanssa samassa välissä. Tee alin kerro samalla lailla. Käännä yli oleva tuorekelmu kakun päälle ja laita jääkaappiin ainakin kolmeksi tunniksi.
Kaada jähmettynyt kakku tarjoilualustalle.

Sivuille tuli
2dl vispikermaa

En peittänyt tarkoituksella kermalla koko sivua vaan jätin pohjaa myös näkyviin.

Päälle tein kinuskin:

0.75 dl kuohukermaa
0,75 dl fariinisokeria
Tein ensin sen kaksinkertaisena, mutta jäähtyessä kinuski tiivistyy niin paljon, että jouduin tekemään päälle vielä toisen samanlaisen satsin. Nuo määrät on helppo muistaa, kertaa vaan sitten miten paljon sitä tarvitsee. Teko ohje löytyy donitsit-kohdasta.

Päälle laitoin sokerimassasta tehtyjä kukkia, jotka olin tehnyt jo aikaisemmin. Ne on tuputeltu vaaleanpunaiselle hile tomusokerilla. Päällä on myös pursotettu kermavaahtoa, kun sitä jäi yli reunapuolelta.

Toivottavasti kakku maistui, ihan hyvältä se ainakin näytti! Joudun ehkä tekemään johonkin omaan kakkuun myös ompputäytteen, että saisin sitä itsekin maistettua :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti